Midsommartips för hängmattan: 747

Sommaren står för dörren och förhoppningsvis innehåller den några lata dagar i hängmattan eller motsvarande. En tjock bok i systemutveckling kanske inte står överst på listan med semesterlektyr, men jag vill ändå passa på att tipsa om några böcker med bäring på ingenjörsmässighet och tekniskt ledarskap som i alla fall jag sträckläste.

Först ut är boken ”747” (ISBN: 9780060882426) av Joe Sutter som tyvärr gick bort i fjol. Joe var Boeings projektledare för utvecklingen den ikoniska jumbojeten Boeing 747. Boken är en intressant historia som berör både de mjuka och de hårda sidorna av tekniskt ledarskap. Den ger en inblick i vikten av att kombinera rollerna som ingenjör, projektledare och affärsman.

Boken är också en berättelse om vad som krävs för att driva

och inspirera en projektorganisation som initialt kom i tredje hand hos Boeing, efter rymdprogram och civila överljudsflygplan, och som senare blev så dyrt att det hotade företagets existens.

Glad midsommar!

PS. Glöm inte att vårt sommarbjudande för hösten introduktionskurser i system engineering och systemarkitektur gäller fram till den 1 juli!